מדריכים

הארגון התרחב ועובר למשרדים חדשים? קודם כל בשעה טובה מאיתנו בסייברוויב.
אבל קחו בחשבון נושא אחד מרכזי וקריטי – תשתיות התקשורת שלכם, שחייבות להיות מוכנות, מתפקדות וללא תקלות מיותרות כבר מהיום הראשון. בין אם אתם מנהלי מערכות מידע, מנכ”לים או מנהלי תפעול, במדריך הבא שהכנו לכם (המדריך המקיף ביותר בעברית בנושא) תמצאו, שלב אחרי שלב, את כל מה שיש לקחת בחשבון בהעברת תשתיות תקשורת.
כותב המדריך: אלירן חסיד, מנכ”ל סייברווייב בע”מ. בעל ניסיון רב בתכנון, ניהול והקמה של מערכות מורכבות בסביבת ייצור של חברות בתחום האינטרנט, פיננסים וספקיות תקשורת תוך עמידה בדרישות גבוהות תחת לחץ. מתמחה בעיצוב ותכנון מערכות בתחום תקשורת נתונים, אבטחת מידע, סיסטם, טלפוניה ו-DDOS המשלבות טכנולוגיות מתקדמות בשוק ללקוחות גדולים, בינוניים וספקי שירותים.

מתי צריך להעביר את תשתיות התקשורת?

בעיקר בעת מעבר המשרדים לבניין חדש. פרויקטים אלו נחשבים למורכב אשר מצריכים ייעוץ, ליווי ופיקוח מקצועי על תהליכים לכל אורך הדרך משלב התכנון הראשוני ועד גמר הפרויקט. ניהול מעבר כולל:
– תכנון, יישום וניהול מעבר תשתיות התקשורת של החברה.
– ייעוץ, ליווי ופיקוח מעבר תשתיות ה-IT והמשתמשים של החברה בזמן המעבר.
– ייעוץ, ליווי ופיקוח הספקים ונותני השירותים בתחום ה-IT המלווים את המעבר. – ייעוץ במתן פתרונות עבור הלקוח.
אבל קחו בחשבון נושא אחד מרכזי וקריטי – תשתיות התקשורת שלכם, שחייבות להיות מוכנות, מתפקדות וללא תקלות מיותרות כבר מהיום הראשון. בין אם אתם מנהלי מערכות מידע, מנכ”לים או מנהלי תפעול, במדריך הבא שהכנו לכם (המדריך המקיף ביותר בעברית בנושא) תמצאו, שלב אחרי שלב, את כל מה שיש לקחת בחשבון בהעברת תשתיות תקשורת.

מה כולל תהליך המעבר של תשתיות התקשורת?

התהליך כולל את תכנון המעבר، אישור תוכנית עבודה ולוחות זמנים (גאנט) תכנון המעבר הינו התוכנית הראשונית והינה מהותית שכן כאן מתבצע המיפוי הראשוני על מנת להבין את המצב הקיים ברשת, על כן מתבצע כדלקמן:
– מיפוי מצב קיים, הכרת הרשת לעומק, תיעוד, שרטוטים.
– מיפוי בעיות קיימות, הכנת רשימת ציוד (Inventory), אחריות יצרן.
לאחר מכן מתבצע תכנון הרשת החדשה על פי חזון החברה ל-5 עד 10 שנים הבאות.
התכנון ייתן מענה לדרישות הבאות: – מענה על הצרכים של הטכנולוגיות המתקדמות בשוק.
– גדילה ל-5 עד 10 שנים.
– איכות שירות (QOS).
– יישום מנגנוני אבטחה מתקדמים. – שרידות הרשת.
לאחר מכן מגיע שלב התכנון של המעבר, הכולל מספר שלבים ומצב ביניים, שרטוטים של השלבים, תיאור התהליך, חלוקה לפעימות, הכנת גאנט המסכם את שלבי הפעילות של המעבר, מסמך ניהול סיכונים. לאחר כתיבת המסמך והגאנט יש לאשר את תוכנית העבודה מול הלקוח על מנת להתחיל בשלב היישום. תהליך זה הינו קריטי על מנת להקטין מצב של תקלות, סיכונים וחיסכון בעלויות תפעול.

הצלחת המעבר תלויה הרבה מאד גם בבחירת הספקים ונותני השירות במהלך התהליך. מה צריך לדעת ומה צריך לדרוש מהספקים שלכם טרם המעבר ובעת המעבר? אילו מסמכים יש להנפיק? כיצד מתבצע מעבר תשתיות התקשורת בפועל ומה יש לבדוק לאחר הקמת התשתיות? הכנו לכם את "עשרת הדיברות" להעברת תשתיות תקשורת. זו הרשימה המלאה, לא חסכנו דבר. לגזור ולשמור.

1. סיוע וליווי בכתיבת מסמכי דרישות עבור מכרזים/הצעות מחיר (RFP)

זהו הליך ראשוני בשלב המעבר ויש לבצעו ביעילות על מנת למנוע עיכובים מיותרים בתהליך המעבר, בשלב זה מכינים את כתב הדרישות לכל ספק/נותן שירות על מנת לקבל הצעות מחיר ופתרונות בתחומים השונים הקשורים לפרויקט, להלן חלק מהספקים/נותני שירות:
– קבלן תשתית פאסיבית.
– ספק ציוד אקטיבי.
– ספק תשתית מחברת (בזק/הוט).
– קבלן מעברים.
– מוביל.
מסמך דרישות (RFP) הינו מסמך ייחודי לכל מכרז ומכיל את הדרישות הייחודיות לארגון, להלן נקודות שיש במסמך: – דגשים וקווים מנחים, הנחיות למענה הספק.
– מפרט דרישות פונקציונאליות של אופן תפעול המערכת.
– מפרט דרישות טכנולוגיות.
– שלבים במימוש הפרויקט, ניהול הפרויקט, תיעוד הדרכה והטמעה.
– אחריות הספק, המוצרים/שירותים, התמורה והחוזה.

2. הגשת מסמך HIGH LEVEL DESIGN) HLD)

מטרת מסמך ה-HLD הינו לספק תכנון על כל התשתית האקטיבית ועל פי זה יוכן מסמך ה-LLD אשר מספק תכנון פרטני. תוכנו של המסמך מתבסס על פי דרישות הלקוח, הדיונים הטכניים ולפי מסמך המעבר. במסמך זה מבוסס על פי ניסיון עבר ולפי Best practice ומאידך יישום טכנולוגיות חדישות זאת על מנת להבטיח את הצלחת הפרויקט ולנהל סיכונים. להלן סעיפים עיקריים במסמך: – דרישות לפי צרכי לקוח, דגשים מיוחדים שעלו בדיונים.
– שרטוט פתרון מוצע באתר החדש.
– רכיבי מערכת של הפתרון המוצע (BOM) – לאחר זכיה במרכז.
– תיאור הפתרון.
– יישומים מומלצים Best practice.

3. ליווי וסיוע הלקוח עם ספקים، קבלנים، נותני שירותים וספקי תשתית.

בתהליך המעבר מתקיימות פגישות תכופות עם קבלנים, נותני שירותים, זאת על מנת לפקח על התקדמות העבודה, להעלות דרישות לקוח, לסייע לספק במידת הצורך ולוודא שהפרויקט מתקדם לפי התוכנית.

4. הגשת מסמך Low Level Design) LLD)

לאחר אישור מסמך ה-HLD מגיע שלב התכנון הקפדני והמפורט, זהו מסמך טכני המפרט את כל השלבים בהקמת הרשת החדשה בבניין. מסמך זה מלווה את צוות ה-IT גם לאחר המעבר לצרכי תיעוד ושיפור הרשת.
להלן סעיפים עיקריים במסמך: 1. רכיבי מערכת (BOM), תוכנות ודרישות חומרה.
2. שרטוט רשת מפורט, תיאור הרשת, תיאור תהליך ההקמה.
3. נתוני רשת (VLANs, IP addresses, FW security zones…).
4. Naming convention, Software versions, Configuration best practices.
5. Spanning tree design, detailed configuration.
6. Security hardening documentation and configuration.

5. הגשת מסמך Acceptance Test Procedure) ATP )

מסמך זה הינו מסמך אקסל המבצע בדיקות קבלה למערכת. לאחר הקמת הרשת החדשה (בשלב ראשוני בסביבת מעבדה) מתבצע תהליך שהינו קריטי לוודא את תקינות הרשת, התהליכים, השירותים החיוניים ובדיקות שרידות. להלן סעיפים עיקריים במסמך:
1. מספר בדיקה, שם הנבדק (רכיב, שירות, תהליך).
2. תיאור הליך הבדיקה.
3. תוצאה רצויה ותוצאה בפועל.
4. עבר/לא עבר.
5. חתימת הלקוח לאישור בדיקות מערכת.

6. הגשת מסמך ICT (Interconnect Template) ו-מסמך Inventory

מסמך ICT הינו מסמך אקסל המתעד את הקישוריות בין הרכיבים השונים ברשת התקשורת החדשה, זהו מסמך אינפורמטיבי מעולה שנותן לצוות ה-IT מידע רב בנוגע לדרך שבה הרשת מחוברת, מקל משמעותית בזמן תקלה ונותן שקיפות למצב הרשת. מסמך Inventory הינו מסמך אקסל המכיל בתוכו את כל הנתונים של הרשת החדשה (VLANs, IP addresses, Serials, equipment, server mapping, rack layout…), זהו מסמך מצוין אשר משמש את הצוות על בסיס יומי לניהול השוטף.

7. קבלת ציוד אקטיבי، הקמת מעבדה، ביצוע הגדרות ובדיקות.

בשלב זה מתקבל הציוד אשר באמצעותו תוקם הרשת החדשה, על מנת לייעל את תהליך ההקמה, מקימים את הרשת החדשה בתצורת מעבדה בבניין הישן, אחריות הלקוח לספק מקום ראוי ולהיעזר בצוות ה-IT הקיים על מנת להקים את המעבדה. באמצעות כך ניתן באופן קל יחסית לדמות מצב של חיבור ביניים בין הרשתות (תשתית מחברת), יישום הגדרות לפי מסמך LLD וביצוע בדיקות (ATP).

8. הקמת הרשת באתר החדש، הקמת תשתית מחברת בין האתרים וביצוע בדיקות.

לאחר סיום בדיקות יש להעביר את הציוד לבניין החדש, זאת בכפיפות התקדמות גאנט של קבלן תשתית וסיום בדיקות (Stress test) של הקבלן ומסירה של חדר תקשורת ממוזג, חשמל, UPS, דלתות פלדלת. שלב ההקמה באתר הינו שלב פיסי שכן הרשת כבר מוגדרת לוגית. במקביל יש להקים את התשתית המחברת לפי נותן השירות שזכה במכרז ולאחר מכן ביצוע בדיקות ATP חוזרות.

9. ליווי ופיקוח הפעימות עד לסיום המעברים.

בשלב זה הרשת מוכנה בבניין החדש, תהליכים נוספים מתבצעים במקביל באחריות הספקים השונים כגון הטמעת מערכות מתח נמוך, מיפוי שרתים, מערכות אחסון, טלפוניה, מיפוי קווים אנלוגיים. יש להתכונן לכל פעימה עם הספקים הרלוונטיים ולסנכרן את הפעילות המשותפת זאת על מנת להבטיח את הצלחת הפעימה ולצמצום סיכונים אפשריים.

10. תיק אתר הכולל שרטוטים של האתר החדש، ארונות תקשורת، תיאור הרשת، מסמכים שנכתבו.

בסיום הפרויקט יתקבל תיק אתר מסודר המכיל את כל המסמכים שהצטברו במהלך הפרויקט, שרטוטים לוגיים, ארונות תקשורת ותיאור מפורט.

פרויקט הדגל שלנו. כלל שדרוג מערך תשתית הליבה (מתגי Backbone של Juniper) בחברה בהצלחה רבה, ביצוע בדיקות והסבה מתשתית התקשורת הישנה לתשתית התקשורת החדשה.

שי שטר

מנהל מערכות מידע

יש ספקים שמרוויחים ביושר את הפרויקט הבא שלהם איתנו. כשגייסנו את CYBERVIVE לשדרוג תשתית הליבה שאותה תיכננו וייחלנו תקופה לא קטנה, הרגשנו שהם הולכים להראות לנו שהימרנו על הסוס הנכון. הרצינות, הזמינות והיכולת המקצועית שלהם שאף פעם לא עמדה בספק, איפשרו לנו (ולהם) לצלוח את הפרויקט הזה בקלות. אלופים!

מתכוננים למעבר של תשתיות תקשורת? לא זזים בלי המומחים שלנו.